על זכות קדימה
בצדק אומרים, שזכות קדימה צריך לתת ולא לקחת. ודאי שהדבר נכון לגבי נהיגה בדרכים. לכן מטיפים גם בצדק רב: "בכביש אל תהיה צודק – היה חכם".
אך, הפעם לא באתי לעסוק בנהיגה.
הבוקר נכחתי בסניף קופת חולים ואחד הממתינים לשרות התפרץ בצעקות: "אני עיוור ואשתי חולה ואני לא יכול לחכות בתור!" נשמע אדם מבוגר וכועס. בהמשך, כשהסבירו לו שיש תור ועליו להמתין, עבר לקללות ולהתבטאויות ממש מגונות.
אינני יודע יותר ממה שאמר או נכון יותר – צעק, אבל לא מידת הצדקתו היא מענייני כאן.
עוד בנעורי מקובל היה לתת לעיוורים לעקוף למשל תור ממתינים לאוטובוס, כי יש להם זכות קדימה. כך היה גם לגבי נכים אחרים שנכותם ניכרה.
בעבר חשבתי, שיש צידוק לנוהג זה, שהרי אדם נכה מתקשה לרוב ממי שאינו נכה בניידות ובתחומים שונים ומדוע שלא להקל עליו בהגיעו לקבל שרות בקופת-חולים או בבנק או בעלייה לאוטובוס וכיו"ב?
כבר תיארתי במקום אחר, שגם מי שאינו מחפש לנצל זכות קדימה, עלול למצוא עצמו פרייר – עיוור עומד בתור ואינו יודע לעתים אם תורו הגיע ואם אינו נעקף ויש מי שבאמת לא אכפת להם לנצל את מיגבלתו. בהצטרפי לתור (אני אדם עיוור), אני חושש לשאול כמה ממתינים בו לפני, שמא יפרשו את שאלתי כרצון להידחק ולעקוף את התור. אם ההצטרפות לתור כרוכה בנטילת פתק הנושא מספר, יש שאני מגלה הסדר זה רק אחרי המתנה של זמן מה ללא פתק כזה ביד. אבל לא בכך ארצה להתמקד, אלא באמת בשאלת זכות הקדימה:
גם אם כולנו טובי לב ומתחשבים, עדיין דילמה לפנינו: למי מהמופיעים ברשימה שאתן מגיעה זכות קדימה? נכה, קשישה, קשיש, אשה בהריון מתקדם, אם עם תינוק חולה שניכר סבלו הקשה וזה שלה. השאלה איננה תיאורטית, תכופות מגיעים לתור שניים או יותר מהמצויים ברשימה זו, שניתן גם להגדילה. ובכן לטובת מי יש לוותר על התור ולתת לו זכות קדימה?
לפי עוצמת צעקותיו של האזרח הבוקר בתור בסניף קופת החולים בו ביקרתי, לא התרשמתי שהוא אדם חלש במיוחד. ודאי עמדו בתור אנשים רואים הסובלים מחולשה ואולי מעוד מדווים לא עלינו ואולי היה להם באמת קשה יותר להאריך את ההמתנה שלהם.
אני סבור, שיש לעשות הכל כדי להנגיש תורים גם לאנשים עם מוגבלויות וזה כולל מתן מידע לאדם עיוור בהגיעו להכנס להמתנה בתור. במקביל, לא הייתי רוצה, שנושא זכות הקדימה בהמתנה בתורים לקבלת שרות – תקבע רשמית. כן הייתי משאיר את ההחלטה לאפשר לאדם להתקדם לראש התור לפי נסיבות כל מקרה. נכון, שיהיו מקרים מסוימים בהם קהל הממתינים לא יגלה הוגנות בשיקול דעתו. אולם, אין לי ספק, שברוב המקרים "כוחות השוק" יפעלו בהוגנות ומי שיתרשמו שמתקשה במיוחד להמתין בתור – יקודם. אין לאדם עיוור בעיה לחכות לתורו יותר משיש לכל אדם אחר. צריך רק לוודא, כפי שציינתי, שהוא לא יעקף בלי ידיעתו והסכמתו וכאמור, שיוכל להכנס לתור ולקבל את המידע הנחוץ לו על גודלו – באופן שזכויותיו ונוחותו לא יפגעו.
09.12.07