מהו טיפול פסיכו – סוציאלי
(חומר רקע לדיון בישיבת צוות מזרח)
המטרה בטיפול: להשיג שינוי לטובה במצב הפרט, המשפחה, הקהילה.
זו מטרה מינימליסטית כי בחיים יש עליות וירידות והשגת שינוי לטובה לא בהכרח מכינה את הלקוח למצבי ירידה בעתיד. לכן, עדיף לדבר על: השגת שיפור במצב הפרט, תוך הכשרתו לפעול יותר עצמאית לעשות כן בעתיד. כאן נכנס יסוד נוסף על שיפור המצב והוא: שיפור התפקוד. בצורה פשטנית אנו אומרים: "אעזור לך לעזור לעצמך!"
מוכרות לנו דרכים רבות להשיג מטרה זו, להלן כמה מהן:
- הדגמה: – אני מדגים למטופל כיצד ניתן לפעול במצב מסוים, או שאני מסביר לו זאת. בבחינת: "כזה ראה – וקדש!" מדובר ב- Modelling. המטופל מצופה לרכוש מיומניות ע"י חיקוי והפנמה. ההנחה היא, שהמטפל מיטיב לדעת מה טוב ומה רצוי וראוי למטופל ולכן, הוא המוביל, הוא הממחיש, הוא המלמד.
- גישה הוראתית – סמכותית: – זהו נדבך נוסף על ההדגמה. כאן המטפל מורה למטופל כיצד לפעול ומה לעשות כדי לשפר מצבו או תפקודו. ההנחה היא, שפעולה על-פי ההוראה תגרום למטופל התנסות חיובית, שתוצאותיה הטובות ישמשו לו חיזוק לחזור ולשחזר מה שעשה במצב עתידי דומה. המומחה מול ההדיוט! זו גישה נפוצה למדי במודל הרפואי.
- גישת בחינת החלופות: – הגישה הדמוקרטית. הבחירה החופשית.
המטפל לא מתיימר כלל לדעת ולקבוע מה טוב ורצוי למטופל. הוא רק משמש לו מקור אור, מטיל אלומות אור לזוויות השונות, עוזר לו לעכב מבטו בפינות שונות ובכיוונים שונים כדי שיגיע לתמונה מוקפת ורבת פנים על מצבו. נבחנות חלופות שונות, תוצאותיהן המתגמלות ומתסכלות (רווחים ומחירים) והמטופל יעשה את בחירתו. הוא זה שיודע טוב מכל אחד אחר מה טוב בשבילו. גישה ערכית יפה, אך, האם היא אכן כל כך מציאותית? ומה אם יבחר חלופה "טובה לו" ושלדעתנו היא גרועה מאד עבור ילדיו? זו גישה ליברלית עם כבוד רב לאדם אך מה עם מי שהעדפותיו מאוד לא מקובלות עלינו (שיוציא כסף על סמים ולא למזון למשפחה, למשל)? יש משהו תמים בגישה זו כי בעצם מניחים, שאנשים מטבעם הם מצפוניים ורציונאליים.
- הצמיחה וההבשלה: התנהגותו מתעצבת אט אט. נבנים דפוסים המאפיינים אותו וכשאינם מוכיחים עצמם כיעילים ודרוש שינוי בהתנהגותו, אזי מדובר בתהליך. יש להכשיר את הפרט לביצוע שינוי, לסייע לייצבו אח"כ ולמנוע נסיגה רבה לאחור. כל זה דורש זמן. אולי חשוב גם ללוות בהבנה ובתבונות כדי שהדברים יגעו בשורשים ויתגבשו בתוכו. גישה זו גורסת טיפול ממושך יותר, ליווי, העמקה. כך עובד הטיפול הפסיכו- אנליטי.
- הטיפ: – גישה זו מאפיינת את הטיפול החד פעמי. נותנים טיפ ללקוח כאילו משנים מזערית את מעוף הטיל (את דהירת האדם לעבר גורלו!) ואז את השינוי מתקן את מסלולו לכיוון המטרה, הוא כבר ימשיך בו עד שיגיע אליה בכוחות עצמו. בגישה זו לא נלקחת מהמטופל שליטתו בענייניו לא נפגע בטחונו כי הוא היודע והקובע את גורלו. מתקנים תקר והוא נשלח להמשיך במסעו.
ההנחה היא שאולי יש עוד המון לתקן ובטח עוד תמיד יהיה, די אם נאתר בלם אחד שפוגם בהאצה והעיקר הוא, שימשיך בדרכו "חופשי ומאושר!" מצמצמים למינימום סכנת היווצרות תלות במטפל, שקיימת בגישה הקודמת.
לאחר הסקירה הקצרה הנ"ל, הרי כמה שאלות לדיון:
מה אני תופס כטיפול?
מה יספק אותי כמטפל בעבודתי עם מטופלי?
אלו ערכים עלי לקחת בחשבון בבחירת גישותיי הטיפוליות?
כיצד ניתן לסייע לי להגשים זאת ומה בידי לעשות לשם כך?
05.11.96