דרכי הסתגלות
בחיבורי "להסתגל – לדבוק במוכר" שכתבתי לאחרונה, ציינתי בין היתר, שהמציאות בעקבות משבר כבר תכתיב לאדם מה עליו לשנות בתיפקודו כדי להסתגל למצבו החדש. הצעתי לעודדו לדבוק במוכר לו טרם המשבר, כבסיס וכעוגן לבטחון ולגיוס כוחות.
בכתבי משכבר על "שמירת אופציות", ציינתי בין היתר, שיכולתי להכנס לעיסקה מחייבת ארוכת טווח רק כשהותרתי מאחורי דלת פתוחה לצאת ממנה בכל עת שאחפוץ בכך.
האזנתי שוב בעניין לתוכניתו של ד"ר יצחק נוי בה סיפר על גנרל, שלאחר שחצה עם כוחותיו את הנהר, השמיד את הספינות ואף את כלי האוכל כדי שיעמדו עם "הגב לקיר" וילחמו בכל מאודם ביודעם, שבעצם אין להם דרך נסיגה ואף למזונם יצטרכו לטרוח ולנצח את האויב. התוצאה היתה אכן נצחון גדול.
ישנן אם כן אפשרויות שונות ומגוונות להסתגל למצבים חדשים: לדבוק במוכר, לזנק לבריכה תוך אחיזה בחבל או קרש הצלה ומילוט, לשרוף מאחורינו כל גשר ולטרוק כל פתח מילוט..
אשר לאפשרות הראשונה שהזכרתי, ראוי כי נזכור את אליעזר בן-יהודה וחבריו, שנלחמו בלעז ותבעו לדבר רק בשפת עבר (עברית), ברצותם לסגל את השפה, ששימשה בעקר לפולחן ורצו להופכה לשפה חיה ומדוברת. לא נוכל להכחיש, שהם הצליחו הצלחה מדהימה, למרות שפעלו בניגוד ל"המלצתי" – לדבוק במוכר כבסיס לשינוי.
סקרתי אם כן בקצרה שתי גישות והיפוכן, כאשר כל גישה והיפוכה בעצם נותנות אותה תוצאה.
האם המסקנה היא, שאי אפשר לקבוע כללים ברורים כשפועלים להשגת מטרות?
מסקנה מאד מבלבלת ויוצרת עמימות קשה.
נראה לי, שהפתרון נעוץ בשונותנו. "כל הדרכים מובילות לרומא" וכך, ניתן להפעיל אסטרטגיות שונות ואף נוגדות – כדי להשיג אותה מטרה. לא בהכרח מה שנכון ומתאים לראובן הוא גם מה שעל שמעון לאמץ.
אדגים זאת מתחום הגמילה: לא נוכל לקבוע נחרצות, שמי שרוצה להפסיק לעשן, חייב לזרוק מייד את הסיגריות ולהמנע מלגעת בהן בכל מחיר. אבל גם לא נוכל לקבוע, שהפחתת סיגריה אחת נוספת מדי יום, צמצום הדרגתי מאד בכמות הסיגריות שמעשנים – היא הדרך הנכונה להגיע בסופה לגמילה מוחלטת מעישון.
ברור לנו, שיש מי שהדרך הדרסטית הראשונה היא שמתאימה להם ותביא אותם ליעד הנכסף ואילו אחרים דווקא הגישה ההדרגתית היא שתקל על הסתגלותם לשינוי והשגת אותו היעד.
כך גם בתחום הדיאטה, למשל.
נראה, שהדרך הטובה ביותר לסייע לאדם המבקש עזרתנו בהסתגלות לשינוי היא, לסייע לו לזהות את דפוסי ההסתגלות המאפיינים אותו ולתכנן את השינוי על פיהם. כך, לא ננחית עליו דרכי פעולה, שאינן מתאימות לו גם אם הוכח במחקרים שהן ממש יעילות. מחקרים ודאי מסתמכים על בדיקה סטטיסטית ותוצאותיהם נכונות ברמה מסוימת בלבד. דרכו של אדם בשבילו היא נכונה ומתאימה ואם נעזור לו לזהותה, הוא כבר ילך בה כשירצה.
01.03.08