אמנם הועליתי ארצה כילד רך בן שנתים-וחצי ולא ביוזמתי, אבל, הוריי, האפוטרופסים הטבעיים שלי, החליטו לבוא לכאן. בבחרותי עזבתי את ירושלים האהובה לטובת מגורים בקרבת אוניברסיטת בר-אילן לצורך לימודי הפסיכולוגיה.
מה סיפורים אלו צריכים לעניין אתכם בכלל?
הם מובאים כדי להדגיש, שבתוך העולם הגדול ורחב הידיים, יכול אדם לבחור היכן להתמקם והיכן לבקר ובעצם – היכן להיות בכל רגע נתון. נכון, ישנן מגבלות לקביעה גורפת זו, אבל העקרון נכון וברור.
כשמדובר במיקום גיאוגרפי הדברים ברורים לנו מאד. גם מי שגדל במעברות נחשלות, אם מאד רצה בכך ושם את רצונו כיעד נכסף – יש שהגיע לוילה בקיסריה או בסביון. מאות אלפים ישראלים בחרו להגר לארצות הברית ולארצות אחרות בעולם והם מנהלים בהן את חייהם ורבים רואים שם את עתידם. פעם גינו זאת, היום יש יותר הבנה לזכות הפרט לנהל את חייו ולבחור היכן לחיות.
בבואנו לבדוק דעותינו על ארצנו האהובה, יש שנתעכב על רצח בגלל ריב על מקום חנייה, על התעללות קשה של מטפלת בקשישה, על התעללות בילדים ועוד שחור משחור. לצד כל הנורא והמגונה ישנם המון ארגוני סיוע של אוהבי אדם ונעשים מעשים אנושיים נפלאים.
המטיפים לחשיבה חיובית מתארים את פיתוח גישתם וממחישים אותה בדמות אלומת פנס המוטלת ליעד. אני אוחז בידי פנס ואם אטיל את אורו על משהו נפלא, זה מה שאראה ולהפך. אלומת הפנס נמשלת למרכז מעיינינו. בכל רגע נתון אני יכול להדליק רדיו או טלויזיה ולהאזין ולצפות בחדשות עם כל המרעשים (הסנסציות) והאסונות הפוקדים אותנו. באפשרותי להעביר תחנה או ערוץ ואז אחשף לתוכנית העוסקת באדם נפלא, שעשה או עושה דברים מחממי לב; בתוכנית מדע או ידיעת הארץ וכיו"ב. אפשר להאזין לערוץ המוסיקה ולשבת נינוחים ומוקסמים מיפי יצירת רוח האדם. אפשר כמובן לוותר על צפייה ולהאזין תוך כדי הרפיה מוחלטת או לקרוא ספר טוב כשהמוסיקה עוטפת אותנו.
בעצם, כשם שביכולתנו לבחור היכן להיות גיאוגרפית, כך אנו חופשיים לבחור היכן להיות נפשית ורגשית ואף למעלה מכך: הבחירה השניה עוד יותר קלה ופשוטה כי עומד לרשותנו כלי אדיר – דמיוננו. על כנפיו נוכל להמריא למחוזות חפצנו ושם להגשים חלומות ולחוות נפלאות.
תגידו: יופי! היען תוקע ראשו בחול ואז המציאות נעלמת? החיים הקשים לא נעלמים בגלל שאנו מנסים להתכחש לעובדת קיומם.
נכון, כל הרע והמגונה ואף הנורא ואיום, כל אלו שרירים וקיימים, ממש כמו היצר הרע השוכן בקרבי! ועדיין, דרך טובה ויעילה להתמודד עם מצוקות ופורענויות העולם היא: התמקדות בנפלאותיו.
בגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית מדברים על "החלפת הקלטת" בראש. כך, כשאני מתקצף ובדרכי להתחשבן עם מישהו, רצות בראשי מחשבות זעם המעצימות את כעסי עליו. דמיוני מצייר לי את פרצופו המעצבן, זה שבכוונתי לפרק כשרק אגיע אליו, למנוול הזה!!!
מחשבות הרסניות אלו מעלות את לחץ דמנו וממלאות אותנו רוע וזדון.
החכם לא יפגע בבריאותו בגלל שמישהו נוהג בו בטיפשות או ברוע. הוא "יחליף את הקלטת" בראשו, יפעיל טכניקות של הרפיה ויכוון מחשבותיו ועיסוקיו לנושאים ותחומים נעימים לו ונינוחים.
כך, הבחירה היכן להיות בכל רגע נתון איננה רק בתחום הפיזי והגיאוגרפי, היא קיימת גם במישור הנפשי והרגשי ואל לנו לבוא בטענות לאיש אם חיינו מלאים יותר רעל מדבש.
12.03.08